Wykonanie
W tym roku tak się złożyło, że na 9 lutego przypada zarówno Międzynarodowy Dzień Pizzy jak i Dzień Naleśnika, który jest "świętem" ruchomym obchodzonym w przeddzień środy popielcowej. Dwa tak wspaniałe dania mają swoje "święto" tego samego dnia - to nie fair, ponieważ są to moje ulubione potrawy i chciałabym poświecić im nieco więcej uwagi, a tu trzeba dzielić nimi jeden dzień ;)Dziś rano mogliście zobaczyć przepis na pyszne placuszki owsiane, a teraz zapraszam Was na wspaniałą włoską pizzę. Pizza bianca to pizza bez
sosu pomidorowego, a jedynie z
mozzarellą i ulubionymi dodatkami, moja propozycja to
szynka parmeńska,
rukola i
parmezanem.Ostatnio opowiadali mi o takiej pizzy rodzice, którzy wybrali się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej
pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego
sosu pomidorowego i tłustego
żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego od tego co znali do tej
pory ;) Jednocześnie bardzo ucieszyło mnie to, że moi rodzice nie są skostniali i lubią próbować nowych rzeczy i poznawać nowe smaki. Bardzo żałuję, że nie mam możliwości częściej dla nich gotować.Krzyśkowi bardzo spodobała się wizja takiej pizzy, szybko poczynił niezbędne zakupy i już od ponad tygodnia wiercił mi przysłowiową "dziurę w brzuchu", kiedy w końcu zrobię tę pizzę ;)Pizza to dość pracochłonne danie i zawsze robi się przy tym duży bałagan, dlatego potrzebowałam sporo czasu i spokoju, ostatecznie w weekend przygotowałam taką oto wspaniałą, białą pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z dodatkiem
szynki parmeńskiej,
rukoli i
parmezanu. Polecam Wam serdecznie tę pizzę - jest po prostu rewelacyjna!Jezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do
Gin, Emilii i Kasi .
Składniki :500g
mąki pszennej*łyżeczka
soli7g
drożdży instant360ml ciepłej
wodymozzarellamielony
czarny pieprzszynka parmeńskarukolaparmezansemolina
oliwa z oliwek extra virgin*Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków.
Przygotowanie :Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
sól i
drożdże, dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą
wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką, aby się zlepiło. Dodać
oliwę i ponownie wyrobić. Przełożyć na lekko oprószoną
mąką stolnicę i ugniatać przez około 10 minut do czasu aż będzie gładkie, aksamitne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoja objętość.Piekarnik nagrzać do 220 stopni (lub wyższej). Jeżeli używacie kamienia do pieczenia lub glinianego talerza (jak ja), wstawcie go do piekarnika (zimnego), aby się nagrzał. Jeżeli nie macie takiego naczynia czy kamienia, wystarczy blacha z piekarnika.Ciasto podzielić na mniejsze części i bardzo cienko rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy.Talerz/kamień lub blachę ostrożnie wyjąć z piekarnika i położyć na drewnianej desce, posypać semoliną i ułożyć na niej placek pizzy. Placek posypać
mozzarellą i dużą ilością świeżo zmielonego
czarnego pieprzu. Wstawić do piekarnika na kilka minut - do czasu aż ciasto będzie upieczone, a
mozzarella przyrumieniona.Pizzę ostrożnie wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz, ułożyć na niej
szynkę parmeńską,
rukolę i posypać
parmezanem (do krojenia
parmezanu świetnie sprawdza się obieraczka do warzyw ;))Pizzę skropić
oliwą z oliwek i natychmiast podawać.
Smacznego !